НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО !

Част от лекция на Д – р Ангел Грънчаров – 20. 12. 2012 Стара Загора

Новини в пчеларството
Пчеларството е доживотно училище – винаги има нещо, което не знаеш, винаги има новини. Няма пчелар на земното кълбо, който да не знае че пчелните семейства намаляват. Всички информационни системи съобщават за голяма зимна смъртност при пчелите. От тези вести са разтревожени и земеделските производители в растениевъдството поради опасност от липсата на опрашване на техните култури.
За проследяване на здравословното състояние на един пчелин целогодишно са необходими многократно повтарящи се лабораторни изследвания. За тази цел са необходими много пари, които никой не осигурява.

Първа новина
Съобщава се, че най – после немските учени и пчелари извършили многогодишно изследване като проследили какво се появява на техните пчелини през годината. Те проследили 125 пчелина целогодишно в продължение на пет години – 2004 до 2009 година. Установили се, че зимните загуби били от 3% до 5%. Установило се , че загубите са неравномерни в различните години и различните пчелини. Учените установили, че най – важната причина за смъртността е броя на кърлежите през месец октомври. По – големия брой на кърлежите през октомври води до категорична смърт при пчелите. Комбинацията на кърлежите с вирусното заболяване, наречено болест на деформираните криле, води до свръх бързо загиване. Другите болести не били чак толкова решаващи – в това число и нозематозата.
Като втора причина за зимната смъртност се сочи младостта и качеството на майката. Семейства с млади качествени майки загиват много рядко.
Като трета причина ( фактор ) се сочи целогодишната сила на семейството. Слабостта на семейството е лоша болест. Генералното заключение на немските учени е: Успешна борба с кърлежите и млади майки в силното семейство. Това води до нормално преживяване……. Всъщност кърлежовата болест е най – голямата напаст, водеща до изчезването на пчелните семейства – категорични са учените.
Втора новина
Учените установили, че пчелните семейства живеещи в тръвни боледуват по малко и по малко загиват. Причините за това явление са две. В тръвната винаги има внесен много пчелен клей ( прополис), който не се отнема от пчеларите. Пчелният клей е природен антибиотик, който ограничава много болести. Отнемането на прополиса от пчеларите в края на лятото е голяма грешка. Тръвните семейства живеят при по – голяма свобода. При тях стресиращите явления са по-малко. Тръвните семейства обикновено живеят на истински мед. Захарните подхранвания са много малко. Често като печелиш не знаеш какво и колко губиш. Ето защо не подменяйте истинския мед със захарен, защото е празна храна. Каквото пчеларят сам си направи никой друг не може да му направи.
Трета новина
Учените от Агенцията за храна и природна среда от Аберунд ( Великобритания) открили медикамент безопасен за пчелите и хората но повреждаш имунната система на кърлежите и те започват да се унищожават от само себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *