ПРОИЗВОДСТВО НА ПЧЕЛНИ МАЙКИ – НИКОТ

Работа с апарата за пчелни майки на френската фирма – НИКОТ

Работа с апарата за отглеждане на пчелни майки
Монтирайте касетата в добре изградена пчелна пита в която е отглеждано пило. Касетата се закрепва с помощта на видия. Поставете питата с монтираната касета в пчелно семейство, като предварително демонтирайте ханемановата решетка. Преди поставянето на касетата в кошера я напръскайте обилно със захарен сироп. Добре е пчелното семейство да е донора. Нека касетата престои при пчелите поне 10 дена. Това се прави с цел да бъдат полирани маточните чашки.
Примерен график:
Ден първи: 12 часа
Поставете ханемановата решетка и ,, арестувайте” майката в касетата. Ако има нектар или мед в маточните чашки не ги чистете, пчелите сами ще освободят територия за майката. Оставете майката да снася 24 часа. Ако има изобилие от нектар не бързайте да я освобождавате. Има риск пчелите да изчистят прясно снесените яйца.
След 24 часов престой освободете майката донор . През това време подхранвайте семейството донор с твърда храна.
ПОДГОТОВКА НА СЕМЕЙСТВОТО ОТГЛЕЖДАЧ
Сега е време да подготвите пчелното семейство отглеждач. Нека това бъде много силно семейство. Препоръчваме семейството да е в 12 рамков кошер. Трябва да е много силно с няколко пити мед и прашец, много люпещо пило.
Постарайте се в това семейство да няма  открито пило, това ще допринесе за по лесното приемане на маточниците .

Ден четвърти: Подгответе помещението където ще направите пренасянето на личинките. Температурата трябва да бъде 36 градуса и влажност 80%. Ако нямате влагомер, поставете съд с вряща вода, така ще повишите влагата в помещението. Топлината и влагата са важен фактор за оцеляването на ларвите.
След като сте готови с помещението пристъпете към изваждането на рамката с касетата. Извадете рамката с касетата и с мека четка отстранете пчелите. Не се опитвайте да отстраните всички пчели това ще ви забави. Завийте рамката с топла и влажна хавлия и я пренесете в помещението.
Поставете рамката с касетата върху влажна и топла материя и пристъпете към изваждането на маточните чашки. На изкуствена светлина преглеждайте личинките. За готови се смятат тези, които вече са във вид на полумесец и са замътени. Поставяйте маточниците в предварително подготвени рамки. Препоръчваме не повече от 50 маточника в отглеждача. Нека маточните чашки бъдат разположени на две отделни рамки по 25 бр.
Внимание!!! 7-8 часа преди тази манипулация трябва да отстраните майката на отглеждача и да отстраните две рамки за да освободите място за рамките с маточниците. Нека местата за рамките бъдат както следва 4-та и 8-ма ако отглеждача е 12 рамков. При 10 рамков отглеждач поставете рамките с маточниците на 4-та и 7-ма позиция.
Поставянето на рамките с личинките трябва да стане максимално бързо. Хубаво е по време на пренасянето рамките да бъдат завити с топла и влажна материя. След пренасянето на маточниците подхранвайте обилно отглеждача със захарен сироп. Не спирайте подхранването.
На 10- тия ден прегледайте отглеждача за маточници извън маточните рамки ако има такива ги унищожете.
На 14-ия ден подгответе отводките.
На следващият ден пренесете маточниците в новосъздадените отводки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *