ПЧЕЛЕН МЕД, ПРОДАЖБИ ЦЕНИ

Каква трябва да бъде цената на меда?
Това е един от най-наболелите въпроси в пчеларството. Оказва се, че по лесно е да произведем меда, отколкото да го продадем.Разминаването от исканата и предлаганата цена, често води до разочарование и озлобление от страна на производителите.
Сравняването цената на меда с цената на маслото отдавна не е актуално.Въздишането по старите времена няма да ни помогне.
В условията на свободен пазар, желанията са едно, а реалностите други.
Не трябва да се забравя, че меда не е стока от първа необходимост. По време,когато покупвателната възможност на населението е снижена, трябва да се очаква, че тези стоки ще бъдат купувани по-малко. Културата на хранене от страна на нашето население, не е на високо ниво. Голяма част от консуматорите на мед, посягат към него когато се разболеят.
Рекламите, които ни заливат, рекламират всичко друго, но не и здравословните храни.
В училищата децата се тъпчат с какви ли не боклуци.
Въпреки това, статистиката отчита повишение в консумацията на мед, макар и малко това все пак е радостен факт.
Как да получим по високата цена?
Има два начина за реализация на меда.
Първият – предлагане на меда на преработвателна фирма. Там цените са около 4 лв-4.50 лв за килограм. Може да договорите и по високи цени, ако количеството е голямо над 5-6 тона. По висока цена може да искате, ако меда е бавно кристализиращ. За моно флорните видове ще получите цена с около 20% по-висока от базисната.
Тези цени, разбира се не удовлетворяват по-голяма част от производителите. Това важи най- вече за средните и по-дребните пчелари.Не бива да виним преработвателите на мед за тези цени. Добре е да се знае, че тези цени зависят и от международния пазар. Нашата страна не е ключов фактор в тази търговия.Искаме или не, ние трябва да се съобразяваме с международния пазар.
Ако искате да имате по голяма печалба намалете себестойността на меда. Колко от нас знаят колко е себестойността на произведения от тях мед?
Вторият начин на реализация са директните продажби. Ако излезете директно на пазара ще получите поне 50% по-висока цена от едровата. Недостатък е бавната реализация, търсенето на подходящи разфасовки, ходенето по изложения и пазари.
В крайна сметка цената на меда е такава каквато я диктува Негово Величество Пазара.
Бързото адаптиране в рамките на настоящия пазар ще ни доведе по-добри печалби. В условията на пазарната икономика оцеляват по-гъвкавите, по-находчивите.
Очакваме вашите мнения по въпроса.

Иван Христов – пчелар, счетоводител

P.S. Автора на публикацията притежава 60 пчелни семейства и е счетоводител експерт .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *