ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ – КОГА ДА Я ПОСТАВИМ В КОШЕРА ?

ХРАНИ ЗА ПЧЕЛИТЕ. КОГА ДА ПОСТАВИМ ПИТАТА С ХРАНА

Има много мнения за времето, кога да се постави питата с храна над пчелното семейство.

Периода на поставяне е разтеглив от началото на ноември до края на март. Старата догма за поставянето на храната през месец февруари е отживелица. Трябва да се има предвид  климатичните промени на които сме свидетели през последните години. Няма ги големите и продължителни зими с много сняг и студ. Преди 50 – 60 години пчелите са били в зимна летаргия почти пет месеца с малко слънчеви и топли дни за облитане.

С променените климатични условия пчелите почти не спират отглеждането на пило. През последните няколко години пчелните майки спираха да снасят за около месец и половина. През другото време на зимата се наблюдаваше наличие на пило, което предполага и по-голяма консумация на храна.

Като се има предвид, че пчелите зимуват на празни пити, сформират гнездото си  далеч от пълните с мед пити. Това е така защото меда през зимата е като буца лед в пчелното семейство. Затоплянето му отстрана на пчелите е мисия невъзможна. Поради тези причини, понякога намираме загинали пчелни семейства, на които пчелите са се наврели и умрели в пчелните килийки.

Когато пчелите имат вече пило, те не напускат мястото където е пилото и го топлят . Тогава пчелите имат голяма нужда от мед над гнездото, защото пчелите трудно вземат меда странично от кълбото.

Ако в горната част на питата има меден венец, тогава няма опасност от гладуване.  Липсата на меден венец създава критична ситуация в пчелното семейство. При това положение, крайно наложително е поставянето на  питата с храна. Храната трябва да бъде в найлонов плик, за да не просъхне и се втвърди. Прорязва се десет сантиметра прорез, през който пчелите приемат храната.

Много пчелари сами си приготвят храната, това крие някои опасности които трябва да се знаят. Пудрата захар, ако ползвате такава и я купувате, трябва да знаете, че в съдържанието и има нишесте. Нишестето се добавя към пудрата захар, самата тя да не се втвърдява.Този търговски трик се прави да запази пудрата захар в първоначалния си вид. Нишестето е вредно за пчелите, а в зимните месеци е опасно за пчелните семейства.

Много от пчеларите ползват мед за добавяне в питите с храна, това също крие рискове, може да разпространите спори на гнилцови заболявания по целия пчелин.

Ако храната се постави навреме, пчелите се захващат за нея и оцеляват през студените дни.

Нашите наблюдения показват, че най-добре е храната за пчели да се постави в началото на ноември, за да се гарантира без проблемното зимуване. След първото поставяне на питите, вече наблюдавайте пакетите с храна, ако пчелите са я консумирали, поставете нови пити. С наближаване на пролетта, поставяйте храни с протеини или витамини .

Не чакайте топли и слънчеви дни за да поставите храната. Много по лесно и удобно се поставя подбудителната пита в студено време, тогава пчелите са на кълбо, не ги мачкаме, не излитат и не загиват около кошера. Важното е храната да се поставя бързо, без чукане и удари по кошера .

МОЖЕ ДА ЗАЯВИТЕ ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *