ЗАМЕСТИТЕЛ НА ПРАШЕЦА – ПРОТЕИНОВА ДОБАВКА ЗА ПЧЕЛИ

                   

                                      БИРЕНА МАЯ НЕАКТИВНА ИНСТАНТ

Рано напролет пчелите излизат от зимата изтощени и изпитват белтъчен глад. За нормалното съществуване на пчелите освен мед, те имат нуждата от  белтъчини, минерали, витамини и в малки количества мазнини. При липсата на някои от тези елементи телесната маса на пчелите намалява и стават с по – малки летателни възможности и податливи на заболявания.

Според Проф. Г. Таранов в пчелния прашец, зависимост от вида му се съдържа  различно количество белтъчини и варира от 4 до 32%,  въглехидратите са 20%, 3 – 5% минерални соли и от 4 до 15% мазнини.  В  прашеца събиран от пчелите има и количества витамини В1, В2, В6 и др.

Рано напролет в природата липсва пчелен прашец в големи количества, дори и да го има лошото време и ниските температури пречат за неговото събиране.

Тогава на помощ идва бирената мая но внимавайте тя трябва да бъде неактивна инстант  т.е. да е готова във вид за консумация от пчели. Вижте ТУК

При преглед на техническите параметри ще видим, че тя е много близка по съдържание на пчелния прашец.

Протеини мин. 40 %  ,  Влажност 6.0 % , Мазнини 1 %

В протеиновата добавка за пчели се съдържат и пет незаменими аминокиселини, които са в градежа на всеки организъм живеещ на Земята. Това са Метионин, Лизин, Цистин, Треонен, Триптофан.

В бирената мая се съдържат и микроелементи, които са много ценни за пчелите особено в ранно пролетните дни. Това са : Калций, Магнезий, Натрий, Фосфор, Селеней, Мед, Желязо, Цинк, Манган.

В добавката има и витамини В1, В2, В6, Колин, Ниацин ,Биотин  киселините Пантотенична и Фолиева.

Ако сравним съдържанието на полена и на бирената мая ще видим, че състава им е много близък.   Добре е да се знае, че за 1 грам прашец в кошера са необходими полети на около 100 пчели работнички.

Като се имат предвид тези факти, добре е да се постави бирена мая в пчелина, близо до кошерите на закрито място.  Пчелите влизат в съда с маята и се овалват за да я пренесат в кошерите.

Бирената мая може да се влага в твърда храна и в захарен сироп. В твърдата храна се поставя мая до 15 % . В течна храна се поставя не повече от  10% бирена мая, тя трябва много добре да се разбърка и да не се съхранява дълго време.

Може да си поръчате и готова храна с бирена мая. Поръчайте ТУК

Опитите, които проведохме в продължение на два сезона в опитния пчелин на Пчеларски център – южен ЕООД установихме следните резултати. Контролната група пчелни семейства, които консумираха по 200 грама бирена мая, изпревариха значително по развитие групата кошери, които не са консумирали от добавката.

През двата сезона, обект на изследването, на пролет пчелите, които консумираха бирена мая имаха повече пило. Младите пчели бяха значително повече още в началото на април. Тези кошери дадоха с 30% повече мед от тях създадохме и нови семейства, не бяха забелязани отклонения от здравния им статус .

Безспорно бирената мая е в помощ на пчелите в трудните за тях моменти.

За поръчка на бирена моля ТУК

За поръчка на храна за пчели ПРОТЕИНОВА БОМБА ТУК

Д – р Пламен Стоянов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *