Потребителски вход

Последна снимка

ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ - КОГА ДА ХРАНИМ ПЧЕЛИТЕ ?

челата трудно усвоява сиропа от кристалната захар, в периодите когато липсва прашец в природата, пчелите хранени със захар силно се изтощават и в повечето случаи не посрещат пролетта.

Храните предлагани на пазара са течни и твърди. Течните са във вид на инвертиран сироп, много от тях имат и витаминни добавки. Те са подходящи за хранене през месеците септември и октомври . Препоръчва се подаването на храна да става на малки дози без да се разрежда с вода. При ниски външни температури, течната храна трябва да се затопли около 35 – 38 градуса. Течната храна, която е с дори качества не трябва да кристализира в пчелната пита. При подготовка за зимата пчелите разполагат сиропа в задната част на питите. Храната започва да се консумира след първото пило, което при нормалните семейства е около края на декември.

Храната с витамини подпомага младите пчели да отглеждат пчелните ларви, укрепва тяхната устойчивост и ги предпазва от хронични заболявания . Особено ценни са витамините В2, В6, В12.

Кога да поставим твърдата храна за пчели :

В книгите и статиите по пчеларството от миналия век царува догмата, твърдата храна / подбуда / се дава след първата десет дневка на месец февруари. Ако се даде по – рано пчелите ще се ,, възбудят‘‘. Това ще доведе до повече пило и ако има застудяване през март, пчелите ще загинат.

Това твърдение е невярно, доказано е че пчелите имат генетично усъвършенстван модел на поведение, сформиран и еволюиран през хилядолетията на съществуване. По изкуствен път може само да се спомага, но не е да се променя поведение повлияно от цикъла на живот.

Може да поставите твърдата храна още в началото на зимата, ако пчелите имат венци от мед над кълбото, те не консумират храната

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки