Потребителски вход

Последна снимка

Работа на пчелина през месец АПРИЛ

През месец април
Месец април е пролетен месец но все още не е много комфортен за пчелите. Всяка по груба намеса от страна на пчеларя в живота на пчелното семейство има обратен ефект.
Ако сте присъединили слабите семейства към други по силни ,вие до голяма степен сте облекчили своята работа на пчелина. Слабите семейства са голяма тежест в един пчелин.
В пчеларската литература ще прочетете , че през този месец ,трябва да сложите восъчни основи за градеж , да ротирате корпусите , да почнете подхранването със захарен сироп.
Ние ви съветваме да не бързате. Всяко прибързано действие е във вреда на пчелите.
Следете нощните температури! Запомнете този съвет! Нощните температури са от изключително значение за развитието на пчелите. Това е от голямо значение в пролетното развитие.
Ако през нощта температурите не падат под 14 градуса ,вие може да сложите сложите ВО за градеж. Ако е хладно поставянето на восъчните основи ще забави развитието на пчелите.
През първата половина на месеца хранете с твърда храна, след това продължете със захарен сироп. Не прекаляваите със захарта , дори и през този период тя изтощава пчелите. Ако притока на нектар е добър няма нужда от сироп , ако е дъждовно подхранвайте.
Сега е времето да третирате семействата противовароатозно. Сменяйте препаратите!
Този месец е подходящ за окачествяване на майките. Не е необходимо да намирате майките за преценка, достатъчно е да видите пилото . Компактно пило без пропуски означава, че майката е млада и качествена, ако пилото е ,,прошарено“, отбележете, че майката е за смяна.
През този месец цъфтят овощните дървета , пазете пчелите от отравения. Ако близо до пчелина ви има масиви от овощни култури , влезте във връзка с агронома или стопанина. Не разчитайте само на кмета за оповестяването при пръскане с препарати.Снабдете кошерите с вентилационни отвори. При пръскане затворете прелките и налейте сироп , когато отмине опастността отворете само един кошер и го наблюдавайте няколко часа. При липса на отровени пчели ,отворете и другите кошери.
Не обгаряйте дъната на кошерите, само ги почистете механично. Не ползвайте антибиотици , може да навредите много, особенно ако продавате меда на фирма износител.
Сега е момента да бракувате старите почернели пити , редовната смяна на питите е най добрата профилактика срещу гнилцовите заболявания. Бракувайте и не добре изградените пити и тези с много търтееви килийки. Ако е хладно не слагайте восъчни основи на мястото на бракуваните, просто стеснете гнездото.
Внимавайте с питите в склада, през този месец започва развитието на восъчния молец.
Поставяйте мравчена или оцетна киселина , може да опушите помещението със сяра. В никакъв случай не използвайте нафталин. Забранен е за употреба !
Готови сме да отговорим на всички ваши въпроси задайте ги в ,, Коментар''.

Очаквайте наскоро: Производство на пчелни майки в личния пчелин

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки