Потребителски вход

Последна снимка

Как да продаваме ?

Каква трябва да бъде цената на меда?
Това е един от най-наболелите въпроси в пчеларството. Оказва се, че по лесно е да произведем меда, отколкото да го продадем.Разминаването от исканата и предлаганата цена, често води до разочарование и озлобление от страна на производителите.
Сравняването цената на меда с цената на маслото отдавна не е актуално.Въздишането по старите времена няма да ни помогне.
В условията на свободен пазар, желанията са едно, а реалностите други.
Не трябва да се забравя, че меда не е стока от първа необходимост. По време,когата покупвателната възможност на населението е снижена, трябва да се очаква, че тези стоки ще бъдат купувани по-малко. Културата на хранене от страна на нашето население, не е на високо ниво. Голяма част от консуматорите на мед, посягат към него когато се разболеят.
Рекламите, които ни заливат, рекламират всичко друго, но не и здравословните храни.
В училищата децата се тъпчат с какви ли не боклуци.
Въпреки това, статистиката отчита повишение в консумацията на мед, макар и малко това все пак е радостен факт.
Как да получим по високата цена?
Има два начина за реализация на меда.
Първият – предлагане на меда на преработвателна фирма. Там цените са околло 3.60лв-3.80лв за килограм. Може да договорите и по високи цени, ако количеството е голямо над 5-6 тона. По висока цена може да искате, ако меда е бавнокристализиращ. За монофлорните видове ще получите цена с около 20% по-висока от базисната.
Тези цени, разбира се не удовлетворяват по-голяма част от производителите. Това важи най- вече за средните и по-дребните пчелари.Не бива да виним преработвателите на мед за тези цени. Добре е да се знае, че тези цени зависят и от международния пазар. Нашата страна не е ключов фактор в тази търговия.Искаме или не, ние тябва да се съобразяваме с международния пазар.
Ако искате да имате по голяма печалба намалете себестойноста на меда. Колко от нас знаят колко себестойноста на произведения от тях мед?
Вторият начин на реализация са директните продажби. Ако излезете директно на пазара ще получите поне 50% по-висока цена от едровата.Недостатък е бавната реализация, търсенето на подходящи разфасовки, ходенето по изложения и пазари.
В крайна сметка цената на меда е такава каквато я диктува Негово Величество Пазара.
Бързото адаптиране в рамките на настоящия пазар ще ни доведе по-добри печалби. В условията на пазарната икономика оцеляват по-гъвкавите, по-находчивите.
Очакваме вашите мнения по въпроса.

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки