Потребителски вход

Последна снимка

Лечебни свойства и приложение на прополиса

Лечебни свойства и приложение на прополиса
Прополиса притежава:
Антибактериални, антивирусни, антигъбични свойства;
Имуностимулиращ и антивъзпалителен ефект
Антикарценогенен (противораков) ефект
Локалноанастетичен ефект
Протективен по отношение на черния дроб ефект
Дори има и антирадиационен ефект.
Външно приложение
1)Прополисова паста – приготвя се в 50%-ова или по-ниска вазелинова концентрация. Прополиса се почиства от видими замърсявания, стрива се на ситно с неголямо количество подгрят до 40-45С вазелин. След това се добавя останалото количество вазелин до получаване на нужната концентрация и се разбърква до еднородна маса. Цялото количество се загрява до 40-45С и се филтрира през двойна марля.
2)Прополисова мас – в чист съд се загрява до кипене вазелин, след което се прибавя необходимото количество стрит прополис за получаване на 10, 15 или 20 %-на концентрация. Сместта се нагрява за 8-10 минути като от време на време се размесва.. Приготвената смес се филтрира през чиста марля.
3)Прополизат ( мас, която се приготвя от 10 или 20%-ен спиртен извлек на прополис). За приготвянето й съответното количество прополис се нарязва на малки късчета, които се поставят в стъклена банка и се заливат със спирт, така че да се получи 1 литър спирт на 100 или 200 грама прополис. Сместта се затваря плътно и се оставя на тъмно при стайна температура за 2-3 дни, след което за употреба се взема повърхностния слой. Спиртната настройка може да се съхранява неограничено време. За да се приготви прополизат се вземат вазелин или вазелин:ланолинова смес в съотношение 9:1 или 8:2. Тази основа се поставя в съд на кипяща водна баня. Към нея се прибавят на 100 грама 10 - 20 мл. 10%-ен или 5-10 мл. 20%-ен спиртен извлек на прополис, подготвен както е указано по-горе. При това спиртът моментално изкипява, образува се пяна, която бързо намалява впоследствие. След това така приготвената мас се разлива в банки.
При приложение на кожата смесите с прополис влияят благоприятно на зарастването на язви, труднозарастващи рани и изгаряния дори до 3-та степен.
За афти в устната кухина спиртния разтвор на прополис следва да е в концентрация от 2-4%.

Вътрешна употреба на прополис

4)Прополисово мляко – Взема се прясно мляко, което се кипва в емайлирана тенджера и се прибавя прополис – 50 или 100 грама стрит прополис на 1 литър мляко. Съдържанието на тенджерата се размесва с помощта на дървена лъжица. След превръщането на прополиса в гъста маса млякото в съда се бърка на слаб огън в продължение на 10 минути. След това може да се филтрува през един слой марля в стъклена или емайлорана посуда.При престояването на така приготвената смес на нейната повърхност се образува слой восък, който се отстранява. След изстиване млякото е готово за употреба.

5)Спиртен екстракт на прополис – 20 или 30% - 10 (100) грама прополис се нарязва на ситно в хаван и се добавя постепенно 50 (500) мл 96 спирт. Тази смес се поставя в стъклен съд с тъмно стъкло за 5 дни, след което може да се филтрира през марля и да се съхранява с години. Приема се във вид на водно-спиртно-прополисова или млечно-спиртно-прополисова смес 3 пъти на ден 1-1,5 часа преди хранене, но човек трябва да е закусвал или обядвал. Употребява се вътрешно като към чаша топло мляко или вода се прибавят 20 капки от концентрирания спиртен разтвор на прополис. Трябва да се знае, че водата при добавяне на прополиса добива млечнобял цвят и има леко горчив вкус, но чувството не е неприятно. При профилактика на ракови заболявания японски автори са получили добър ефект при приемане на 10 мл дневно прополисов екстракт, а за лечебни цели – 30 мл ежедневно най-добре на три приема през деня 1 час преди храна (приложена е презентация от 2009г. на японския автор)

При приемане през устата прополиса действа на повече от 9 вида болестотворни микроорганизми, дори и на туберкулозни причинители и на основните причинители на стомашночревни заболявания !!!

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки