Потребителски вход

Последна снимка

Цени, изложения и още нещо

За меда, цените, изложенията и още нещо!
- четиво само за пчелари-

Много се колебаех дали да напиша това. Не от страх от тези , които ще засегна , а от страха , че няма да бъда разбран от многото пчелари.
За меда. Добър ли е нашият мед? Да добър но само добър, нищо повече! Това, че на запад го използват за подобрител е розова приказка в която трябва да спрем да вярваме. Нашият мед около 70% е слънчогледов. Всички, които поне малко разбират от търговия са наясно, че това е най-трудно продаваем мед. Бързо кристализиращ, с безличен вкус и т.н.
Хигиена при добив. Толкова сме далече от хигиената, че просто нямам думи. Това, което съм виждал по пчелините не искам да го споделям. Тъжно ми става когато виждам неуважение на пчеларите към собствената си продукция. Как можеш да сложиш меда в стари ръждясали тенекии? Как може да сложиш меда в тенекии за сирене, които си взел от кварталната бакалница? Как си позволяваш да налееш меда в употребявани, съмнително чисти буркани с вмирисани от трушия капачки?
От доста време съм в този бизнес. От времето на соца до сега. Пчеларите много малко са се променили, вечно хленчещи и искащи. Неорганизирани, все някой нещо им дължи за това,че отглеждат пчели. Какво било в другите страни? Правителствата давали по 20 по 50 по 100 евро , само за това, че отглеждаш пчели!!! Едно искам да ви кажа на Запад държавите дават с една ръка но вземат с две!
За цените. Каква да цената? Колкото се може повече! Много ни се иска със стотина кошера да се издържаме, даже нещо повече, да получаваме и от държавата. Няма как да стане! Това може да се случи но ако отглеждаш 1000 кошера. Ама как се гледат, ще попитате? Не знам и аз не мога но хората извън нашата страна го умеят. Искам да сте наясно с 800-1000кошера на на запад не си богат , просто имаш поминък.
Сравнението, масло – мед , отдавна не е актуално. Мина времето, когато пчеларите се броиха на пръстите на ръката. Сега сме много и всички сме конкуренти, искаме ли не искаме! Всички пари които се дават от Евросъюза , които се наливат в земеделието , крайната им цел е поевтиняване на земеделската продукция.Само в Старозагорска област, благодарение на програмите ,, Млад фермер“ и ,,Тригодишната за развитие на пчеларството“ пчелните семейства за две година са се увеличили с 2500 бр. На пазара редом с нас застават млади, напористи хора.
Колеги, на изложенията идва млада вълна производители. Ще ги поставим ли в калъпа?
Или може би ще ги оставим сами да се развиват? Дано да е второто, много ми се иска да бъде така!
Изложенията за мед трябва да се превърнат в борси. Любителите на този продукт трябва да знаят, че в техния град на еди коя си дата пчеларите продават евтин и качествен мед. И да се продава и то много. Нека да бъде два пъти в годината. Тук не визирам изложенията по Черноморието, които имат друга визия. Но защо в нашият град не продадем по евтина продукция на нашите съграждани? Пример:
Мед на едро 3.80, защо ние да не го предложим на 6 лв в буркан, който даже няма и килограм? До кога от изложенията ще печелят само организаторите?
Според мен от изложенията първо трябва да спечели Потребителят, този който цени нашата продукция, този който е отворен за друг начин на хранене.
Не бива да го лъжем в грамаж и визуално приличащи се буркани. Колегите от изложенията знаят за какво става реч. Всеки Потребител е важен за нас и трябва да се отнасяме с голямо уважение. В нашата търговия дребните хитринки са бумеранг с опустошително въздействие.

​ р.п.в.к. Тодор Иванов

PS : Понеже нямам титли и научни звания, съкратих: редови пчелар, ваш колега

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки