Потребителски вход

Последна снимка

Нови сведения за меда

Нови сведения за въздействията на меда при приемането му от човека

Доказано е, че медът притежава висока енергиина активност и 100%-ова усвоимост от човешкия организъм. Този природен продукт има освен това и стимулиращи имунната система, антимикробни, антивирусни, антипаразитни, антивъзпалителни, антиоксидантни, антимутагенни и антитуморни (срещу ракови заболявания), свойства. Хората, които редовно консумират пчелен мед имат по-малки стойности на холестерол в кръвта и по-добри кръвни показатели.
Важно е да се посочи, че всички тези множество позитивни ефекти за човека се проявяват само при ежедневен прием на пчелен мед.
Поради своето високо въглехидратно (захарно), съдържание и наличието на редица други биологичноактивни компоненти медът представлява идеален източник на енергия при хора подложени на високи физически (спортисти, хора на физическия труд) и/или умствени (учащи се, хора на интелектуалния труд), натоварвания.
Установено е, че т.нар гликемичен индекс на меда, който е свързан с възможностите на човека да усвоява захарите и има най-голямо значение при хората, болни от захарен диабет, зависи от ботанически произход на меда и варира от 32 до 85, което е чувствително по-ниско от гликемичния индекс на захарозата, съдържаща се в търговската захар (60-110). Доказано е, че богатите на фруктоза медове като акациевия, които имат по-нисък гликемичен индекс биха могли да се приемат в минимални количества (10-15 грама), дори от хора, болни от захарен диабет.
Установено е, но само в единични случаи, че хора, които са с понижени възможности за усвояване на фруктозата (една от захарите в меда), при консумация на от 80 до 100 грама мед, могат да получат леки, но в никакъв случай с големи отрицателни въздействия за здравето си, стомашни разстройства. Поради този лек лаксативен (разслабващ), ефект медът би могъл с успех да се използва при хора с нередовно ходене по голяма нужда.
Доказано е, че медът води до подтискане развитието на основния причинител на стомашните язви и гастрити - микроорганизма Helicobacter pylori (Хеликобактер пилори), поради което се препоръчва да се приема профилактично при хора с предразположеност към стомашно чревни проблеми.
Установено е, че 80 грама пчелен мед дневно съдържат и известно количество азотен окис, който има изключително положително въздействие за избягване на сърдечните проблеми при хората изложени на стрес и със сърдечни заболявания.
При децата положителните въздействия на меда се проявяват при редовната му консумация. Децата от малка възраст е добре да привикват с консумацията на пчелен мед като това е най-добре да става на филиика с хляб, намазан с краве масло. Препоръчвано от много специалисти е този натурален продукт да замести или поне да бъде консумиран от децата в по-големи количества в сравнение със захарните изделия.
Установено е, че ако децата се хранят с мед вместо захар се достига до повишаване на нивото на хемоглобина, по-добър цвят на кожата и намаляване на стомашночревните смущения.
Поради единичните случаи на интоксикации (отравяния), от минималното съдържание на спори на един микроорганизъм в меда (Cl. Botulinum – клостридиум ботулинум), той не се препоръчва при деца под 1 г. възраст. При по-възрастните от 1 г. деца няма никакви забрани за консумацията на пчелен мед. До сега погрешно се смяташе, че пчелният мед, поради съдържанието си на известни количества цветен прашец би предизвикал аларгични реакции при алергичните към прашеца хора. Това е вярно, но едва в 2,3% от случаите, когато алергичните към цветен прашец хора са проявявали своята алергия след консумацията на пчелен мед.
В заключение може да се обобщи, че възрастните и децата е най-добре да приемат енергийно богатия и биологично активен пчелен мед в такова количество, каквото е тяхното лично тегло като не се надхвърлят 80 грама дневно. Това е най-добре да става или самостоятелно или с минимално количество хляб и хранителни мазнини. Добре е дневните количества да се разпределят на два приема по равно в часовете, когато организмът има нужда от повече енергия – около 6-7 часа сутрин и около 15-16 часа, след обяд. Ако се приема преди сън, количеството мед може да е 1–2 супени лъжици.
Поради високото си захарно съдържание пчелният мед в някои случаи би могъл да въздейства на емайла на зъбите и поради това се препоръчва хората, консумирали мед да измиват зъбите си с паста за зъби до 30 минути от неговата консумация или да дъвчат дъвки против развитие на кариес на зъбите.

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки