Потребителски вход

Последна снимка

Страдание в името на науката

Майкъл Смит, докторант по биология в университета ,, Корнел", Итака , щата Ню Йорк, се оставил да го ужилят 75 пчели, за да открие къде боли най - силно...

GEO: Господин Смит, как ви хрумна тази идея?
Майкъл Смит: Ученият, който се занимава с пчелите, няма как да избегне ужилванията. Веднъж разговарях с професор и се запитахме къде ли е най - болезнено. Първо решихме , че е по тестисите. Скоро след това една пчела ме ужили точно там. Заболя ме по - малко, отколкото си мислех. Това събуди любопитството ми.

И? Открихте ли по болезнени места?
Да. Например в носа - 9 точки по моята десетстепенна скала. После идва горната устна - 8.7 точки. След нея стволът на пениса - 7.3. Ужилването в главата се оказа безобидно. Усещането е, сякаш в черепа ти се разбива яйце с електрически заряд. Мястото получи 2.3 точки- най ниската стойност, заедно със средния пръст на крака и рамото.

Не е ли трудно да се измери точно подобна болка?
Затова дефинирах контролна болка: ужилване в подлакътницата е равно на 5. През всеки от 38 - те дни на експеримента първо приченявах тази болка, за да имам база за сравнение. Избрах 25 места по тялото и на всяко от тях пчелите ме ужилиха по три пъти - по едно също място, в същите дрехи, по съшия начин. Само не и по клепачите, защото те са опсно място - ако бъде засегната очната ябълка, може да ослепея.

С какво допринесохте за напредъка на науката?
Дебелината на кожата и плътността на рецепторите в ужилените участъци не са достатъчни да обяснят болката. Очевидно еволюцията ни е научила да възприемаме опасните ужилвания като по - силно болезнени - едно ужилване в носа крие по - голяма заплаха от ужилването в ръката. Знаем , че когато се защитава, пчелата се цели в места, където се освобождава много въглероден двуокис. Стратегия, която обещава успех.

ОТПЕЧАТАНО ОТ СПИСАНИЕ - GEO ноември 2014 г

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки