Потребителски вход

Последна снимка

Тенденции в търговията с пчелен мед

Опит за прогноза и анализ на търговията с мед.

Приятно бяха изненадани пчеларите от скока на изкупната цена на непреработен пчелен мед. Цените за акациев мед от 5 – 5.50 лв за реколта 2013, през настоящата година 2014 стигнаха 6.50 – 7.00 лв.
Цените на масовия полифлорен мед скочиха от 4. 30 лв за миналата година на 5 – 5.20 лв за реколта 2014 .
Липсата на мед в началото на сезона докара до паника по големите фирми, които усетиха провал в първите доставки. Заговори се за война между големите фирми, някои от тях имаха сделки на зелено и паниката взе своя връх. Скока на долара даде възможност на големите играчи да лавират и да предложат по – големи цени.
Те имаха един толеранс от 60 стотинки, които можеха да задържат за себе си, или да го разделят с пчеларите.
Това даде възможност за сделки над 5.20 за килограм . Трябва да се знае, че тази цена е за ограничени количества и търговеца е склонен да даде тази цена за много качествен мед и за който има веднага осигурен пазар.

След слънчогледовата паша пазара видимо се успокои . Добрата реколта на места , донесе сигурност и от там затвърждаване на цена от 5 лева за килограм.
Проблемите в износа си остават едни и същи – АНТИБИОТИЦИ и СУЛФОНАМИДИ. Дават се купища пари за анализи, понякога многократни за да се ,, отсее '' проблемния мед. Трябва да се знае, че не можем да надхитрим европейските купувачи . Те винаги са една крачка пред нас по простата причина, че парите са в тях. През последните години масово се появи антибиотика Фумагилин , стотици тонове мед ще стоят нереализирани заради наличие на този препарат. Фумагилинът официално е разрешен в Израел и почти цяла Латинска Америка но в Европа е забранен. Ползва се доста от пчеларите предимно в Северна България.
Съвсем скоро очаквам да ,,лъсне“ проблема АМИТРАЗ. Масова практика е третирането с този препарат. Тактика или амитраз е забранен повече от двадесет години за употреба в пчеларството.
Какво ни очаква занапред ? България е в ЕС, това ни отваря вратите към един огромен пазар. Цените на хранителните продукти в световен мащаб вървят последователно нагоре. Така ще бъде и с пчелния мед. Дори и да девалвира щатския долар, това няма да доведе до срив на изкупната цена . Очакваме през следващия сезон цената да остане същата с тенденция за леко покачване.
Не трябва да забравяме, че освен количеството много важно е качеството на меда , а то зависи само от нас.

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки