Потребителски вход

Последна снимка

Честит празник пчелари !

Стара Загора
С медовина и медени питки старозагорските пчелари срещат празника си

Вторник, 10 Февруари 2015 14:28

С голяма радост, гордост и благодарност днес старозагорските пчелари ще почетат своя празник, посветен на техния небесен покровител св.свщмчк Харалампий. Купонът ще бъде в базата на Демонстрационния пчеларски център - Южен, който е собственост на Тодор Иванов, председател на Пчеларско дружество "Липа". Тук целогодишно се правят различни опити с лекарства, препарати, разработват се нови технологии.

"За празника се стягаме отдавна. Дори от чужбина специално съм поканил двама майстор-готвачи, да разнообразим менюто - обясни Тодор Иванов.

- Теодор Динев, който пристигна от Малта, ще предложи деликатеси от прясно свинско месо с мед, торта с медени блокчета и медени питки. Ще има и специални хлябове, замесени и овкусени с мед."

Мокрият бюфет ще предлага различни напитки. На първо място ще е славянската медовина, направена по древна рецепта. Ще има сватбарска ракия, също по отколешна изпитана рецепта, която се прави, когато се роди момче. Ако всичко с булката е наред, на неговата сватба се отваря и се пие за здраве. Ферментацията на тази "блага" ракия става с мед, пчелен прашец и е с много хубави качества. Гостите и участниците в празненството ще дегустират и така наречената "Прополсчица". Тя също се знае от времето на славяните. Представлява дестилат с прополис. В момента се произвежда официално в Сърбия и е армаган от там.

Тържеството, яденето и пиенето започват в 10 часа с водосвет за здравето на пчеларите и на пчелите, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев.

Над 2000 души от Старозагорска област се занимават професионално или любителски с пчеларство. Много са младите хора, които проявяват интерес, старание и готовност да се занимават с тази дивна професия.

"Най-важното за развитието на пчеларството са отворените пазари - категоричен е Иванов. - Помня години, когато нямаше почти никаква продажба на мед, да не говорим за нарастване на кошерите. С отварянето на европейските граници няма проблем за износа на меда. Помагат много и европейските програми."

Основният клиент на България за износ на мед е Германия - 10000 - 12000 тона годишно. Старозагорският дял е около 1500 тона. Това поставя региона на едно от първите места по износ.

Консумацията на мед от българите за последните 10 години е увеличена над два пъти. Дял за това се пада и на Пчеларското дружество, което вече 12-13 години пропагандира ползата от пчелните продукти. Освен това, цяла зима дружеството провежда учебна дейност. Всеки четвъртък в Народно читалище "Св. Климент Охридски" се прави лектория. През лятото всеки четвъртък се организират практически безплатни курсове.

Според старите пчелари, много е опасно да работиш с пчели, когато нямаш знания. Те просто си отиват в даден момент. Затова общите усилия на частната фирма на Тодор Иванов и на Дружество "Липа" са да ограмотяват и увеличават знанията на пчеларите. Всеки може да стане пчелар, стига да има желание и да не е алергичен. Има около 2% от хората, които са генетично алергични.

В навечерието на празника производителите на мед констатират, че няма загуби сред пчелите, а всеки, който от есента се е погрижил добре, няма проблем със зимуването. Те се надяват следващата година да бъде още по-добра, защото се очаква дъждовете да бъдат със средна амплитуда за страната, което означава, че ще има хубава растителност и паша за пчелите.

Пчеларско дружество "Липа" поддържа около 6000 пчелни семейства.

Медът не е само лекарство, но и храна, тъй като е монозахарид, т.е. не натоварва храносмилателната система, бъбреци, черен дроб. Напротив - възстановява тяхната функция при заболяване. Ако човек елиминира бялата захар, приемането на мед ще му даде възможност да бъде по-здрав.

Тодор Иванов сподели, че от 3-4 години масово се ползва и пчелният прашец. Той съдържа много микроелементи, витамини и белтъчини, които са много добра стимулативна храна, която подсилва човешкия организъм. Да не говорим за пчелното млечице, което и в източната медицина се препоръчва да се консумира няколко месеца след операции и тежки заболявания. Ако се очаква грипна епидемия, също може да се направи малка серия с консумация на пчелни продукти, което ще повиши имунитета на човека.

В източната медицина пчелите и пчелните семейства се използват от - до. Провежда се успешно и ароматерапия, като при отваряне на кошера се вдишва въздухът, който е в него. Когато пчелното семейство извършва събирането на нектара, водното му съдържание се изпарява и той е с много полезни качества. При вдишване това спомага за лечение на белодробни заболявания. Действа също позитивно и на психиката на човека.

Росица РАНЧЕВА

Пазарска количка

Във вашата количка няма продукти.

0 продуктаОбщо: 0.00 лв.

Случайни снимки