НАСТАВКИ ЗА ПЧЕЛНА ХРАНА И КОШЕРИ

Наставки  за пчелни кошери – необходимост в съвременното пчеларство

Наставките за пчелните кошери за поставяне на пчелна храна се оказаха задължителен атрибут, при подготовката на пчелните кошери за подбудителното хранене, през зимата и рано напролет.

Пчелните кошери в повечето варианти, които се използват в България и се предлагат на пазара са с малко разстояние между таблата и рамките. При поставяне на твърдата храна върху рамките и разстоянието е малко се повдига покриващата табла.

Не възможността таблата да прилепне към кошера и да затвори пространството се получава ефекта на комин, топлия въздух излиза от пролуките и се нарушава микро климата в кошера.

За да подържат нужната топлина, пчелите консумират повече храна, слаби семейства могат да загинат от студения въздух проникнал в кошера. Нарушаването на микро климата, разстройва цикъла в пчелната колония, намалява отглеждането на пило и води до слаби добиви и податливи на заболявания пчели.

За да се предотврати този отрицателен ефект на помощ идват наставките. Най – разпространени твърди храни са тези с грамаж един килограм. Те са с размери  290 / 210 мм и дебелина от 10 – 16 мм  . Повечето от храните при производството се наливат в течно състояние. След втвърдяването , което става в кашоните те придобиват различна дебелина. Имайки предвид този факт и ползвате този вид храни, снабдете се наставка с височина  20 мм . Тази височина е оптимална за дебелината на подаваната храна. Монтираната наставка предпазва смазването на пчели при поставяне на храната.

Вижте ТУК

Следващия  вид твърда храна е тази по 2.5 килограма. Приблизителни размери на храната е 200 / 290 мм, дебелина на пакета 35 мм. Тези храни са във вид на паста в повечето случаи, те са меки и се подават на корекция.

За храните от този вид е добре да имате наставка с височина 40 мм.  В наставката спокойно може да поставите пакета, без да безпокоите и мачкате пчелите.

Може да видите ТУК

При положение, че пчелите са над рамките, спокойно можете да поставите пакета в близост до тях, като го отворите странично за да могат пчелите да стигнат по – лесно до храната.

Има и наставки с височина 60 мм, те са универсални и могат да се ползват, като за хранителна наставка , така и за променяне функциите на кошера.

Шест сантиметрова наставка поставена под магазин го превръща в размерите на корпус. Същата наставка поставена под корпус го превръща в плодник.

Не забравяйте, след употреба на приставките да ги демонтирате, ако ги оставите през активния сезон ще бъдат запълнени с восъчни далаци .

Статията е обект на авторски права. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *