ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ С ТИМОЛ

                                                                   

              Тимолът  е познат в сферата на пчеларството още през 80 – те години на миналия век. С първите препарати, които повлияват на акара се нарежда и тимола. Това е безцветен кристал или бял във вид на прах. Тимолът се получава от храста тиамин или билката наречена мащерка.

От тези растения се получава Тимол в малки количества, който е по – скъп и в пчеларството не се използва. В пчеларските вестници ще срещнете рецепти с мащерка, за унищожаване на акара но разбира се на това не може да се разчита.

                Масово се използва Тимол, произведен по синтетичен път C6H3CH3(OH)(C3H7). Тимолът се използва в медицината в стоматологията във фармацията се ползва за направата на различни балсами и лечебни сиропи. Използването на тимола в пчеларството е  разрешено по всяко време стига температурите да не са много високи. В Европейският съюз тимола е разрешен за използване в биологичното пчеларство. В основата на много лекарства  за пчели е вложен като активна съставка. Вижте ТУК

              От няколко години Тимола се влага и като активна съставка в храната за пчели . За зимно пролетно подхранване се използват питки – допълващ фураж, като вложения тимол е по – малко от 1 грам . Например Бии фонда от 1 килограм съдържа 0.017 г/ кг.  За сравнение  в препарата Екостоп само в една плочка са вложени 5 грама тимол.

Въпреки малките количества тимол вложени във фуража за пчели, ние сме наблюдавали падане на акари на дъното на кошера. Това довежда до мисълта, че зимата акара Вароа деструктор не е толкова устойчив  и ниските температури го правят по- уязвим. Храната с тимол поставена през месеците януари или февруари, може да елиминира част от акрите но това не бива да ни успокоява. Трябва да знаете, че ще има и оцелели акари, които ще останат като заплаха за вашите пчели.

 В  много научни публикации се доказва и доброто действие на тимола върху появата на nosema apis  и nozema cerane. Тимолът потиска развитието на някои бактерии, ограничава развитието на восъчния молец.

Нашите наблюдения показват, че храната с тимол се консумира по – бавно от пчелите .  Това донякъде е положително, защото храната престоява по дълго в кошера и действието е удължено във времето.

 Добре е да се знае, че миризмата на тимол  уеднаквява миризмата на мъжкия и женския акар и те не могат да се съешат.

Поставете храната върху рамките и поставете затоплящ плат. Виж ТУК .

Големите хранилки табли изработени от пластмаса и оставени върху семействата не са най доброто решение за вашите пчели. Причината е в нарушаване на микро климата в кошера.

Доказано правило : Това което е удобно и лесно за пчеларя, в повечето случаи не е полезно за пчелите.


За храна с ТИМОЛ ВИЖТЕ ТУК

Д – Р ПЛАМЕН СТОЯНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *