ЗА ГРЕШКИТЕ, КОИТО ПРАВИМ, А ПЛАЩАТ ПЧЕЛИТЕ

Ако нараниш или убиеш куче или котка или друго домашно животно, можеш да платиш солидна глоба, дори да бъдеш осъден на затвор. Загубата на пчелни семейства заради нехайството на техните стопани не се наказва.

Съвсем спокойно пчеларите споделят:  Умряха ми пчелите !

Един стар пчелар казваше : Ех, горките пчели ако можеха да говорят …

Виновни са другите, никога вината не е наша !

Скоро посетих пчелин с много жертви. Направи ми впечатление,  че пчелите се отглеждат като животни за угояване. Огромни хранилки за твърда и течна храна, под тях мухлясали рамки, много влага и пчели с черна хитинова обвивка. Изтощените пчели от постоянно хранене с твърда и течна храна или  със суха захар, са податливи на всички заболявания.

Голяма част от кошерите бяха почти без пчели, имаше семейства с оцелели майки и няколко на брой пчели. Пчелите бяха поразени от нозематоза. Не напразно наричат  тази   болест ,, скрита“

или ,,тиха“. Нозематозата през есента може да мине незабелязано но ефекта от нея се проявява през зимата и напролет.

В кошерите имаше много мед и малки пространства, където пчелите да зимуват. Хранилките от пластмаса са проводник на топлина. Поставени над пчелите, те им отнемат и малкото топлина, която те могат да отделят. Ефекта комин е налице, невъзможността от затопляне води до изтощение и смърт.

Един от големите проблеми в пчеларството е , че в сектора навлязоха  хора , за които  печалбата е над всичко. Те смятат, че познават механизма на печелене на пари от пчеларството. В интерес на истината в дадени моменти действително успяват . Рано или късно идва момента , когато пчелите не издържат на човешката експлоатация. Хиляди загинали заради човешката алчност. Пчели третирани с амитраз, с антибиотици, сулфонамиди, препарати внесени незаконно от Турция и Украйна и какво ли не оше други химикали, които са страшни за живата природа. Пчели, наливани или оставени на суха захар целогодишно. Всичко това прави пчелите податливи на всички зарази и смъртността е  налице.

От година на година липсата на прашец се отразява зле на пчелните семейства. В полските райони почти няма естествена растителност. Това довежда до белтъчен глад и пчелите изискват допълнителни грижи, както в храненето, така и в зазимяването.

За да няма жертви сред пчелните семейства, пчеларя трябва да обръща голямо внимание и грижи на всяко пчелно семейство. Навременно третиране, подхранване, използването на щадящи препарата и качествена храна са ключ към по – здрави пчели. Не на последно място, зазимяване  и затопляне на всяко пчелно семейство. Вижте ТУК

Д –р Пламен Стоянов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *