ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ С НОЗЕВИТ

ХРАНА  ЗА ПЧЕЛИ С НОЗЕВИТ

През 70 – те години на  миналия век се установява голямата инвазия от заболяването  нозематоза  в пределите на Европа.

На симпозиума  в  гр. Мерелбек, Белгия състоял се през юли  1976 , много учени от цял свят алармират за настъпващата болест. Същата година излиза книгата ,, Биологически аспекти на нозематозата “ в нея са поместени всички доклади четени по темата на симпозиума. 

В началото болестта се разпространява в северните страни, където климата е по влажен. С течение на времето болестта настъпва и в страни с по топъл климат и сухо лято.

Последното десетилетие на територията на България се наблюдава наличието на болестта и много пчелни семейства загиват.

Голяма част от специалистите занимаващи се със здравеопазването на пчелите поставят нозематозата до  вароатозата, като значимо заболяване,  което не бива да се пренебрегва.

Причинители на заболяването са ПРОТОЗОИ  вид на патогена  NOSEMA SP.  Заболяването често протича без видими симптоми и за това е добре да се води профилактика каkто през пролетта, така и през късна есен. Пчелите, които не са обхванати от заболяването са жизнени, рано напролет излитат задружно и бързо се прибират в кошера за да подържат топлина и да се грижат за пилото. Засегнатите от заболяването нозема пчелни семейства, излизат за облитане хоатично, оставят около себе си петна от екстременти, които са с водниста консистенция.

В период когато пчелите не са в летаргия и имат това заболявания, пчеларите не забелязват симптомите в голяма част от семействата. За да предпазим пчелите от заболявания е добре целогодишно да се води профилактика.

Профилактиката трябва да започва още от първите месеци на годината. В помощ на пчеларите е храната с НОЗЕВИТ, която е с тегло 0.5 килограма и вложена в нея 1 грам нозевит. Предимството  на този  вид храна е, че се усвоява бавно и се приема от всички пчели на колонията.

НОЗЕВИТ +  е профилактично и лечебно средство срещу  NOZEMA APIS и NOZEMA CERANAE . В състава му  влизат растителни полифеноли, витамини, лимонена киселина, етерични масла и други.

Редица изследвания показват добрите му качества в елеминирането на заболяванията от типа на НОЗЕМАТОЗАТА.

ХРАНАТА С НОЗЕВИТ на фирма Вечни пчели  ООД е с мека консистенция, което позволява лесното усвояване дори и през най – студените зимни дни.

За повече информация 0888945455 , apicenter@abv.bg

Автор : д –р  Пламен Стоянов

One thought on “ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ С НОЗЕВИТ

  1. Pingback: НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ МАРТ - Пчеларски център - Южен I Пчеларство

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *