НА ПЧЕЛИНА ПРЕЗ МАРТ

                              Пчелите през март

Месец  март е зимен месец с променливо време и големи температурни разлики. Може да се наблюдават температури над 18 – 20 градуса и минусови температури.

Независимо от времето пчелите имат вече пило и то на няколко рамки. Консумацията на мед от пчелите се увеличава над 3 килограма, това изисква внимателна преценка от страна на пчеларя за хранителните запаси на пчелните семейства.

През този месец има доста цъфтяща растителност, която допълнително стимулира пчелите. Наличието на нектар и прашец води до повече пило  и изразходване на повече енергия.

За да се развива нормално  семейството, хранителния му баланс  трябва да бъде минимум 5 – 6 килограма мед.

В този период на годината вероятността от гладна смърт е много голяма. Ако до кълбото няма достатъчно мед и при наличие на пило, пчелите не напускат пилото и загиват забити в килийките.

Може да продължите с подаването на твърдата храна, като използвате обогатени с протеини храни.

През този период на годината много вредна е влагата в кошерите. Наличието на излишна влага води до мухлясване на рамките с мед и рамките с пчелен прашец. Понякога се получава и ферментация на незапечатания мед . Трябва да се вземат мерки за отстраняване на влагата и затопляне на пчелите.

През този месец направете кратък преглед на пчелите, ако имате такива, които са без майки или много слаби ги поставете към по силни семейства.

Ако имате загинали семейства анализирайте причината за тяхната гибел . Не пренебрегвайте симптомите на болестите , защото това ще ви донесе допълнителни загуби.

През март има условия за проявление на нозематозата, ако  пчелите са били заразени в предходната година. Активното отглеждане на млади пчели води до бързо разпространение  на ноземните спори. Признаци като диария подути коремчета , потъмняването на пчелите, увеличението на загинали пчели, всичко това е доказателство за наличието на нозеама.

Някои пчелари допускат грешка, като през този месец поставят антивароатозни  ленти. Това е неправилно, защото вечер пчелите сформират кълбо и тези, които са около лентите се предозират и могат да загинат. Поставяйте лентите, когато нощните температури са трайно над 12 градуса.

Не забравяйте да поздравите дамите – пчеларки, те са носители на доброто в пчеларството.

За да намалите вароатозния  акар, използвайте ОКСАЛИС.

За да предпазите пчелите от нозематозата, може да използвате твърда храна с НОЗЕВИТ вижте ТУК

Д – р Пламен Стоянов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *