ВРЕМЕ Е ЗА ОКСАЛИС

                                      

                                       ПРЕДПАЗВАЙ ЗА ДА НЕ ЛЕКУВАШ

Мотото ,,Предпазвай за да не лекуваш  ‘‘ е публикувано в далечната 1982 в сп. Пчеларство брой 4, автор Проф. Иван Божков. Цитираме малка част от статията :

,, Собствениците на пчелни семейства  и любителите пчелари са най – заинтересовани  пчелите им да бъдат здрави, за да могат да получават от тях стокова продукция. Собствениците на пчелни семейства трябва осъзнаят своята голяма отговорна роля при осъществяване на профилактиката по болестите на пчелите и пилото от локален, регионален и национален мащаб.‘‘

Това е началото на ВАРОАТОЗАТА, която и до днес е бич за пчелите.

Вароатозата е паразитно заболяване, което засяга основно медоносната пчела  APIS MELIFERA, това е заболяване , което причинява значителни загуби в пчеларството.

Причините за настъпването на това заболяване са интензивното земеделие, химическата обработка на площите със земеделски култури.

Намаляването на био разнообразието, липсата на достатъчно прашец, концентрацията  на  много пчелни семейства в населените места. Не навременно третиране, оставени пчелни семейства без грижи и надзор.

Пчелите са поставени в един променящ се свят, който не е добра среда за тях. Свят агресивен към живата природа и убиващ полезните видове растения и животни.

Поставени в тези условия пчелите са податливи на заболявания, техните съпротивителни сили са намалели.

През последното десетилетие наблюдаваме мащабно разпространение на акара Varroa Destruktor . Многобройните препарати и методи на борба все още не дават резултатите, които са нужни за оцеляването на пчелите.

Загиването на цели пчелини нанася огромни икономически загуби и това налага комплексна борба срещу Вароатозата.

Много често разпространението на паразита става бързо и пчеларя констатира заболяването късно, когато лечението става трудно. За това трябва ежеседмично да се правят контроли и тестове за наличие на акара.

Фуражната добавка ОКСАЛИС е с дългосрочен ефект върху пчелната колония, действието зависимост от външните температури, може да стигне 10 дни. Може да се използва целогодишно в температурния диапазон 1 – 26 градуса целзий.

Производителят препоръчва употребата на ОКСАЛИС в месеците Март – Април 2 – 3 третирания през 10 дни.

При инвазия на акара, може да се използва и през месеците Май – Юни. Не трябва да се използва ако външната температура са по – високи от 30 градуса С .

През есента употребата на Оксалис е наложителна, за да се елиминират акрите, които ще зимуват с пчелите.

Добавката Оксалис е лесна за употреба, препоръчваме да пробиете на капачката малък отвор, така ще контролирате по – добре струята. Фината струя ще покрие повече пчели и ефекта ще бъде по –голям.

За ОКСАЛИС вижте ТУК

За поръчки и повече информация 0888945455 или apicenter@abv.bg

Автор : Д – р Пламен Пенчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *