ВИУЗИД – В ПОМОЩ НА ПЧЕЛИТЕ

Виузид апис – ефективен имуностимулатор при борба с вирусни заболявания

Виузид апис е продукт на фирмата Catalysis. Тя е частна и независима испанска лаборатория с изключителна технология.Основната дейност е изследване, разработка и производство на хранителни добавки.

Всички  продукти на Catalysis са произведени в ЕС с най-модерни и прогресивни технологии при спазване на ДПП и сертифицирани по ISO 9001.

Молекулярната активация е открита преди 40 години от Д-р Антонио Мартин от CSIC (Висш съвет за научни изследвания), най-голямата държавна изследователска институция в Испания. Catalysis е единствената компания в света, която прилага тази технология за продуктите си. Молекулярната активация е процес, който увеличава енергията на молекули. Това е възможно благодарение на натрупването на допълнителни електрони във вътрешните орбити на молекулите. Всеки компонент се активира отделно, следвайки конкретен протокол. Този процес увеличава биологичната активност на молекулите.

СЪСТАВ  за 150 ml
Glucosamine 13,8 g
Arginine 12,45 g
Glycine 7,05 g
Ascorbic Acid (Vit. C) 3,45 g
Pirodoxine Hydrochloride (Vit. B6) 0,675 g
Calcium Pantothenat 0,345 g
Folic Acid 0,15 g
Cyanocobalamin (Vit. B12) 0,0015 g
Zink sulfate 0,345 g
Malic Acid 13,8 g
Glycyrrhizinate Monoamonium 0,69 g

Антивирусни:

 •  Активиран глюкозамин-мощен антивирусен продукт.
 • Активирана ябълчна киселина-антивирусен и антиоксидант.
 •  Активна глициризинова киселина-мощен антивирусен, противовъзпалителен, антиоксидант и имуномодулатор, извлечен от сладък корен (Glycyrrhiza glabra)

Глициризинова киселина – мeханизъм на действие

 • Блокира размножаването на вирусите посредством директно инхибиране на киназа P.
 •  Стумулира синтеза на интерферон гама, играещ ключова роля в неспецифичния имунен отговор на организма. От своя страна, интерферон гама също притежава антивирусна активност, като блокира различни етапи от размножаването на вирусите. Интерферон гама съдейства за предотвратяване на заразяването на други клетки и стимулира апоптозата на вече заразените клетки. Притежава и имуномоделиращо действие, тъй като активира макрофагите и други клетки с цитотоксична активност.
 • Притежава противовъзпалително действие, дължащо се на инхибиране на простагландин Е2 в увредените тъкани. Засилва миграцията на лимфоцити в областта на възпалението.


Имуномодулиращи:

 •  Активираният аргинин– увеличава размера на тимуса и броя на Т-лимфоцитите, намалява нивата на уреята в кръвта, антитуморни свойства.
 •  Активен цинков сулфат– основен биокатализатор за синтеза на антитела.
 •  Активиран калциев пантотенат– Необходимо е за синтеза на антитела. Той благоприятства развитието на SNC.

АНТИОКСИДАНТИ:

 •  Активирана аскорбинова киселина (Вит С) – предпазва от канцерогени.
 • Пиридоксал (Вит В6) – за образуването на червени кръвни клетки, антитела и CD4 Т-лимфоцити.
 • Фолиевата киселина и Vit В12 – антианемично действие. Благоприятстват синтеза на протеини.
  Те са от съществено значение за синтеза на ДНК и РНК. Увеличaва активността на пчелната колония.
 • Активирана ябълчна киселина.

Изкуственото хранене със захарен сироп не може да замести меда, защото не съдържа минерални соли, витамини, протеини или цветен прашец. Пчелите отглеждани със захарен сироп имат много по-кратък живот от тези отглеждани с мед. Очевидна е нуждата от хранителни добавки.

Вирусните болести имат все по-голям процент в патологията на медоносните пчели. Изолирани и дифетенцирани са над 24 патогенни вируси при пчелите. Развитието на вирусна инфекция зависи от предразполагащи причини, водещи до отслабване на семействата и срив в имунната система. Вирусите се развиват вътреклетъчно чрез репликация на своята РНК или ДНК. Предават се от едно поколение на друго по вертикален път чрез инфектирани яйца или заразени майки и търтеи.

Виузид Апис инхибира растежа на различни РНК и ДНК вируси и предпазва клетките от патологични изменения при мехурчест гнилец, остър и хроничен вирусен паралич, филаментовироза, черен маточник, болест на деформираните крила и други вирусни заболявания.

Нозематоза –заболявание при възрастни пчели, предизвикано от два вида микроспориди.  Най-ефективно средство в борбата с нозематозата е Фумагилин , антибиотик забранен за употреба в европейските държави в това число и у нас. Фумагилина дължи стоята ефективност на това,че нарушава репликацията на паразитната ДНК.  Виузид Апис също блокира репликацията на ДНК и прекратява развитието на заболяванието необратимо, но без страничните ефекти на антибиотика, тъй като е изцяло фитопродукт. Той не се натрупва в меда и восъка,не се открива в него при проби и не уврежда пчелите при употребата му,поради това че съставките му са изцяло растителни и се усвояват от пчелите изцяло.

Използването на Виузид Апис като хранителна добавка допълнително към захарния сироп внася необходимите елементи, като: витамини, минерали, антиоксиданти и глицеризинова киселина. Имуномодулиращите и антивирусни свойства на Виузид Апис са добра предпоставка, както за имунопрофилактиката и доброто здраве на пчелните семейства, така и за успешна борба с вирусните заболявания.

Подобрява хранителния дисбаланс и осигурява непрекъснат растеж на колонията, дори в периоди на намалено количество нектар и полен.
 Намалява стреса по време на пътуване. Стимулира пчелната майка и увеличава пилото и оттам се увеличават добивите на мед и другите пчелни продукти. Помага за укрепване и възстановяване на здравето и жизнинените сили на пчелите.

За ВИУЗИД вижте ТУК

Автор : Д – р Петя Венкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *