МИШКИТЕ – ЗИМНИТЕ ВРАГОВЕ НА ПЧЕЛИТЕ

Мишките, които са познати и най разпространени  в територията на нашата географска ширина са :  Mus musculus – домашна мишка; Apodemus agrarius – полска мишка; Apodemus sylvaticus – горска мишка. Мишките са бозайници и принадлежат към разред Гризачи.

През активния пчеларски сезон мишките живеят в полето или гората, където намират достатъчно храна за своето оцеляване.

В края на лятото , когато реколтата по полето е на привършване и нивите започват да се орат, мишките мигрират към населените места. Много от тях се заселват и в пчелините. Мишките навлизат в кошерите и обикновено формират гнездата си в някой от ъглите им или  изолационните материали, включително и възглавницата на покривната табла. Те са способни да изградят гнездо дори и в силно развито пчелно семейство но предпочитат по слабите семейства. Мишките влизат в кошерите, когато пчелите са се подготвили за зимуване и не са  активни. Именно заради това, мишките успяват да прегризват питите и рамките и да си правят леговища, които им осигуряват защита за зимата. Много пъти вкарват отвън различни материали с които си правят своето гнездо.

Изключително опасно е ако мишките успеят да се настанят в кошера – те уринират, оставят фекали върху питите и рамките. Неприятната миризма, която се излъчва от мишките, отблъсква пчелите и дори може да ги накара да напуснат кошера.

Другата вреда, която нанасят е нагризването на восъчните пити и рамките, като създават големи отвори. Освен това, когато мишките са се настанили в кошера, те се движат в него и по този начин обезпокояват пчелите. Ако спокойствието на пчелите е нарушено, те могат да разпуснат кълбото си и да паднат на дъното, което води до тяхното загиване.

Мерки, които трябва да вземат пчеларите срещу инвацията на мишки:

  • Почистване на пчелина от треви – по този начин се намалява популацията на гризачи.
  • Повдигане на кошерите на стойки, за да се затрудни достъпа на мишките до тях.
  • Поставяне на отрова за мишки на 5-6 места в пчелина.

Отровата трябва да е поставена така, че да е недостъпна за домашни животни и птици.

Произвеждат се отрови под няколко форми: пелети, жито и паста.

От голямо значение е пчеларите да преценят вида и количеството отрова, с което трябва да се работи. Важно е да се знае, че мишките се привличат от вкуса на отровата и затова е добре да се ползва отрова под формата на паста. Плъховете се привличат от миризмата и затова, ако вредителите в пчелина са плъхове, е добре да се постави отрова под формата на жито или пелети.

ЗА ОТРОВИ ВИЖТЕ ТУК

Д – Р ЙОРДАН БОЯДЖИЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *