ПЧЕЛНИ РАМКИ

различни по вид рамки

                                                   ПЧЕЛНИ РАМКИ

Рамките зависимост от вида кошера са основно 3 вида и се различават по дължината на страничните летви. На територията на България се използват плодникови рамки Дадан Блат, магазини Дадан Блат и многокорпусни Лангстрот Рут. Много малко приложение имат рамките Рожен Делон и така наречените ,, Украински ‘‘.

Плодникова рамка Дадан Блат, размери :

Горна летва: дебелина 20 мм, широчина 25 мм и обща дължина 475 мм

Долна летва : дебелина 15 мм, широчина 20 мм и дължина 415 мм

Странични летви : дебелина  8 – 10 мм, широчина 25 мм и дължина 290 мм

В сглобен вид рамката има следните външни размери :

Широчина 435 мм, височина 300 мм

В последно време се произвеждат рамки с различна дебелина на долната и горната летва но вътрешния размер остава непроменен.

Магазини рамки –  магазините рамки се различават само по височината на  страничните летви , които са с размер  160 мм .

Рамките Лангстрот Рут, се различават в размера на страничните летви, който е 220 мм.

Пчелните рамки използвани в България, освен по размер се различават и по това дали са прави или имат ушерение. Ушеренията се наричат ,,Хофманови ‘‘ на името на техния изобретател. Те могат да се направят на самата странична летва, като размера в горната част се увеличава с 6 мм от двете страни.

Използват се метални или пластмасови уширители, които  могат да се приковат допълнително на страничните летва.

Пчелните рамки се изработват от дървен материал, предимно чамов или липов. Материалът трябва да е сух в противен случай се получава изкривяване на летвите.

Отелването на рамките е много важна дейност при подготовката за следващия пчеларски сезон. Диаметъра на тела е в порядъка на 0.4 – 0.45 мм, използва се поцинкован или неръждаем тел.  Телът за рамките се опъва хоризонтално или вертикално има и комбинирани методи, които са по сложни и не позволяват електрическо лепене на восъчните основи.

Един от най успешните методи е вертикалното обтелване с 6  тела. Този начин е подходящ за Дадан Блат рамки или Лангстрот Рут / многокорпусни / , за магазинните рамки са достатъчни и 5 вертикални тела .

Пробиването на долната и горна летва става с бормашина или специализирана машина за едновременно пробиване на всички рамки.За по малко на брой рамки може да се ползва и шило.

Прокарването на тела става последователно, като двата края се фиксират с пирончета. Краищата на тела трябва да бъдат на лесно място с цел подаване на  напрежение при електрическо залепване на основите.

За улеснение на пчеларя, добре е рамките да са готови още  през зимния период, за да не се забавя развитието на пчелите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *