ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ С ВИТАМИНИ

апипаста с витамини

                                          ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ С ВИТАМИНИ

Витамините са вещества, които се набавят с храната и са жизнено важни  за поддържане на нормалните обменни функции на организма на пчелите.

Единствено микроорганизмите могат да синтезират и произвеждат витамините нужни за тяхното съществуване. Всички други живи организми в това число и пчелите набавят витамините, чрез своята храна.

В периодите, когато няма приток на  цветен прашец, пчелите изпитват недостиг на витамини.

Витамините са нужни за мастната обмяна на организмите.  По отношение на мастната обмяна  е установено, че вит. В1 и В6 допринасят за ускоряването на този процес. Разпадналите на глицерин и висши мастни киселини мазнини се използват  за натрупване на запаси в мастното тяло.

Белтъчната обмяна е основен момент в изграждането на клетките. Този процес се осъществява, като постъпващите в организма белтъчини претърпяват междинно превръщане до аминокиселини. За осигуряване на резерва  от аминокиселини от значение е наличието на достатъчно количество витамини В9, В6, и В12.

Витамин В1 / тиамин / , е водно разтворим  витамин, който спомага метаболизма и участва във въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна.

Съществуват определени взаимоотношения между витамините и микроелементите в организма на пчелите. Жизнените процеси са немислими без наличието на витамини и микроелементи.

Съществуват данни, които доказват, че липсата на витамини водят до по – чести заболявания при пчелните колонии. Не случайно е проявата на болести и отслабване на пчелите, когато в природата липсва прашец и пчелите нямат достатъчно запаси.

Много важно е при изкуствено подхранване на пчелите да се добавят витамини. Това разбира се трябва да става грамотно за да не се получи обратния ефект. Поради съществуващите взаимоотношения между отделните витамини прилагането на някои от тях в големи дози може да предизвика появата на състояние  на недостатъчност от други. Прилагането на само един вид витамини в нежелателно. Безогледното даване на витамини без да се знае тяхното действие върху пчелите , има  обратен ефект. Доверявайте се на храни в които са вложени добавки съдържащи различни видове витамини.

За това е добре пчеларите да подхранват своите пчели с храни където са приложени цял витаминен комплекс.

Добър витаминен баланс имат храните :  БИИ ФОНДА ЕКСТРА

                                                                              ПРОТЕИНОВА БОМБА

                                                                               АПИ ПАСТА  и др.

Д – р Йордан Бояджиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *