ЗИМНА ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ, КАК ДА ИЗБЕРЕМ НАЙ ДОБРАТА ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ? КОГА И КАК ДА Я ПОСТАВИМ? МОЖЕМ ЛИ ДА АКТИВИРАМЕ ПЧЕЛИТЕ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО?

              През последните години наблюдаваме  месеците август и септември, които все повече стават сушави и неблагоприятни за пчелните семейства. Липсата на нектар и прашец водят до отслабване на пчелите и те навлизат в зимата изтощени и с малък брой пчели.

Никой не оспорва, че най добрата храна за пчелите е тази , която те сами са си събрали  и обработили в очакване на зимните и ранно пролетни месеци. Но когато това липсва на помощ идва пчеларя.

 Един от признаците, че липсва храна, когато забележите стоящи пчели над рамките. Това е сигнал, че медовите венци са свършили и е наложително да се подхранят семействата.

Задължително поставете твърда храна, течната храна в този период ще затормози пчелите на които ще се наложи да отстранят излишната вода.

В периода  януари и февруари  подхранете с  храна с витамини Поставете над пчелното кълбо като внимавате да не смачкате пчели. Храната за пчели е добре да бъде затоплена  на стайна температура, така няма да се наруши топлинния баланс на пчелното семейство.

Витамините и въглехидратите  са нужни за оцеляването на пчелите в този зимен период.

На по късен етап когато пчелите са  извършили очистително облитане , може да се постави храна с тимол. Тимолът потиска както вароатозата , така също и нозематозата.

ХРАНИ ЗА ПЧЕЛИ С ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ.

Това са храни в които вложен стерилизиран пчелен прашец.

Подпомагат пчелите за възстановяване на белтъчния баланс  в пчелното семейство.

Тези храни са произведени от Евротом, Агро Симпа и др.

Много от пчеларите сами подготвят храната за своите пчели като използват мед и пудра захар.

В този микс може да се постави БИРЕНА МАЯ до 15 – 20 %. Бирената мая, трябва да бъде не активна и да бъде пропорционална с  дозата мед.

Другият въпрос, който тревожи пчеларите е дали няма пчелните семейства да бъдат активирани преждевременно и това да доведе до негативи, отколкото да помогне. В това отношение може да сте спокойни, пчелите в своята милионна история са изградили непоклатими инстинкти, които помагат за тяхното оцеляване . С килограм два храна не можете да нарушите инстинктивния баланс, които те притежават.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ И ДОСТАВКИ НА ДРЕБНО И ЕДРО : 0888945455 email : apicenter@abv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *