КАС – 81

                                                      

Двете заболявания по пчелите, Вароатоза и Нозематоза са основни фактори при загуба на пчелни семейства или тяхната  не продуктивност.  Има десетки препарати, които са доста токсични, както за пчелите, така и за пчеларите. Тяхното действие е поставено под въпрос  заради остатъците, които оставят в меда и восъка.

КАС – 81  е препарат , който съдържа в себе си само продукти от природата – билки. Създаден през 80  – те години на миналия век, той е запазил първоначалния си вид и консистенция .

В основата са Пелин / Artemesia / , който се използва в период на вегетация и период на  цъфтеж.  Още в древността пелина се използва като противо паразитно средство и присъства в много рецепти , като лек на много заболявания.

В отварата на пелина се съдържат етерични масла, които съдържат : туйон, туйол, абститин, каротин, фито и др.

Другият компонент са пъпки от бор, които също познати със своите лечебни свойства.

При направата на извлек, водната имулсия от борови връхчета съдържа :   етерично масло, което се състои от а-пинен, β-пинен, β -феландрен, лимонен, мирцен, кадинен, силвестрен, борнеал, борнилацетат, борнилестер, както и смолисти вещества, витамин С, дитерпени, танини и др.  вещества.

КАС – 81, притежава противо вароатозни  и противо нозематозни  свойства, също така действа стимулиращо върху  ранно – пролетното развитие на пчелните семейства. През есенно третиране усилва имунната сила на пчелите и увеличава пилото.

Установено е и падане на кърлежи по дъното на кошера, докато в кошера има храна с добавката КАС – 81 .

Много пчелари работещи с КАС – 81, твърдят, че след употреба на сместа , рязко намалява акара, пчелите стават по- жизнени и  петната от нозематозни фекали по прелките  изчезват.

При превишаване на дозата не се забелязват странични действия. КАС – 81 не оставя следи в меда и восъка . Напълно безвреден за пчелите и пчеларя, това го прави незаменим помощник във всеки пчелин.

Може да се използва целогодишно, като средство за профилактика  и средство стимулиращо бързото развитие на пчелите.

Указание за употреба : 20 – 30 мл от продукта се разтваря в 300 мл захарен сироп 1 : 1 . Пчелите се подхранват 3 пъти през 7 дни .  

КАС – 81 може да се поставя в твърда храна, като дозата му е 40 мл за 1 килограм твърда храна.

КАС – 81 е препарат за пчеларите, които щадят пчелите и собственото си здраве и природата.

                                                       Д – р  Йордан Бояджиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *